Heikki Sairanen

Korjaa poliittisten nuorisjojärjestöjen rahoitus, Paavo Arhinmäki!

  • Kuvan lähde: Soppakanuuna @ Wikipedia, CC BY-SA 3.0
    Kuvan lähde: Soppakanuuna @ Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Ministeri Arhinmäki sanoo Iltasanomille:


Onko ministerillä sama tieto tai tuntuma, että jäsenmäärissä olisi paljonkin ilmaa?

- On parempi, etten lähde asiaa etukäteen arvioimaan, kun tämä selvitys nyt tehdään. Kun jäsenmäärät eivät suoraan vaikuta järjestöjen saamaan valtionapuun, niiden paisuttelemiseen ei ole tarvetta.

 

 

Tällainen linjanmuutos on aika mielenkiintoinen sikäli, että aiemmin ViNOn avustusten pienuutta on esimerkiksi argumentointi nimenomaan jäsentä kohti annettujen rahasummien suuruuden perusteella ainakin julkisessa keskustelussa. Esimerkiksi opetusministeriön nuorisoyksikön avustus – ja arviointitoimikunnan jäsen Heikki Arikka kirjoittaa Turun Sanomissa 17.4.2010:


Opetusministeriö tukee vihreiden nuorisoliittoa tänä vuonna 81 000 euroa. Tämä tarkoittaa, että valtio tukee jokaista vihreän nuorisoliiton jäsentä 71 eurolla. Se on aika paljon rahaa. Suhteellisesti nuoret vihreät saavat toiseksi eniten valtion tukea jäsentä kohden.

Käsitykseni mukaan 1000 jäsenen raja on myös avustusten pakollinen kriteeri. Nuorisojärjestöjen arvioinnissa ihan merkittävä kriteeri on ollut jäsenmäärät. Nyt on käynyt ilmi, että niitä on vääristely ainakin demarinuorissa. Muissakin järjestöistä on pitkään ollut paljon epäilyjä liikelle, koska monella järjestöllä ei ole minkäänlaista jäsenmaksua. Ilman jäsenmaksua on erittäin vaikea pitää puhdasta jäsenrekisteriä.

Paavo Arhinmäellä on nyt valttikortit käsissään. Hän voi aivan hyvin uudistaa tämän ehkä suurimman kummallisuuden puoluetoiminnan rahoituksessa. Vanhana nuorisojärjestötoimijana Arhinmäki on varmaan tietoinen vähintäänkin muiden järjestöjen epäilyttävistä käytänteistä. Ei näitä nimittäin voi olla kuulematta, jos on vähääkään läsnä nuorisopolitiikkojen välisessä keskustelussa.

Itse pitäisin pidemmän aikataulun tavoitteena vaalitulokseen perustuvaa jakotapaa varsin hyvänä poliittisena kompromissina, mutta vähintään nuo jäsenmäärät on saatava reilulle pohjalla. Mielestäni jokaiselta jäseneltä on vuosittain pyydettävä joko maksu tai muu vahva tunnistautumiseen perustuva ilmoitus siitä, että oikeasti haluaa olla järjestön jäsen edelleen. Maksua laiminlyövät jäsenet on poistettava rekistereistä tasaisin väliajoin. On ihan ok, että järjestöt haluavat olla ilmaisia, mutta epäreilua kilpailuetua ei pidä antaa tästä syystä.

Politiikan rahoitus on tuntuu tuovan esiin kaikista ällöttivimmät pirteet esiin meidän järjestelmästämme. Raha tuo ääniä ja äänet ovat valtaa. Vallanpitäjät varmistavat rahoituksella omaa jatkuvuuttaan. Tällainen toiminta on demokratian vastaista usein. Toisaalta jonkinlainen kontrolloitu politiikan ja puolueiden rahoitus on parempi kuin rikkaiden ihmisten yksinoikeus politiikkaan ja siitä päättämiseen.

Varmaan yksi syy Suomen erityisiin ongelmiin aiheen parissa on historiallinen asema demokratiana lännen ja idän välissä. Yhteen aikaan kummaltakin suunnalta tuli rahaa valtavia määriä ja rahojen piilottelusta tuli osa maan tapaa. Viime hallituskaudella Tuija Brax korjasi surkean vaalirahoituslainsäädännön, kun järjestelmä on totaalisesti kriisiytynyt. Nyt on Paavo Arhinmäen aika korjata tämä vielä auki jäänyt kysymys poliittisten nuorisojärjestöjen rahoituksesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän miralaakso kuva
mira laakso

Piraattiliittojen taival on kiinnostava. Saas nähdä mihin tässä piraatit päätyvät ;) itse kun en puhtaasti usko luottamukseen..

Käyttäjän heikkisairanen kuva
Heikki Sairanen

Olen kyllä täysin valmis sanomaan, että piraateilla on jäsenrekisteriasiassa pointtinsa. Jos noita tietoja luovutetaan, pitäisi asian olla järjestöille selvä etukäteen ja järjestöjen pitäisi kertoa asiasta myös jäsenilleen.

Jos näin olisi, voisi vaan sanoa, että jos ei huvita luovuttaa, ei varmaan huvita ottaa rahojakaan. Nyt asia on vähän kinkkisempi.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Piraattipuolueeseen on voinut aikoinaan (todennäköisesti vieläkin) liittää tekaistun tai vaikkapa naapurin Pertin jäseneksi, jos on niin halunnut tehdä.
Tuohon ei tarvita kuin vain sähköpostiosoite ja sen pystyy kuka tahansa tekaisemaan ja mikä parasta vaikka heidän varmistuspyyntöönsä ei vastaa liittyy tuo "henkilö" piraattipuolueen jäseneksi. Eräs tuttava tuota kokeili tietystä syystä joka taisi liittyä tuon puolueen kommentoiniin muiden puolueiden valejäsenistä, että mitenkäs heillä tuo varmistus hoidetaan ja heikoksi totesi.

Epäilys siitä että piraattien ns. nuorisojärjestö on osaltaan pelkkää bittiä on täysin aiheellinen.

Paavo Metsäluoma

Yksi monista erinomaisista esimerkeistä missä esim. meidän Perussuomalaisten kanssa olisi hyvä tehdä yhteistyötä.

Vihreissä on myös paljon hyvää. Onkin ihmeellistä miksi Vihreät hyökkäsivät niin rajusti Perussuomalaisia vastaan parlamenttivaaleissa, ja muutenkin.

Mitä mieltä itse olet? Teilläkin on omat "tuhopolttaja-varaedustajanne".

Jos keskustellaan korruptiosta tai esim. "Monsanto":ista.. Niin eikö meilläkin löytyisi yhtymäkohtia?

Geenimuunnellut soijat, maissi, sananvapaus, tasa-arvo? Ydinvoimakin taitaa olla (vaikka itse vahvasti, JUURI MEILLÄ SUOMESSA, kannatankin, kuten teilläkin TODELLA MONET btw...)?

http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/dokumentit/dokument...

Miksi lyödä kahtakymmentä prosenttia äänioikeutetuista leimaamalla?

Puolueet koostuvat jäsenistään ja loppupeleissä äänestäjistään, jotka antavat mandaatin.

Itse kuulun Perussuomalaiset nuoret ry:een ja koen meidän tehneen hyviä ja tärkeitä avauksia politiikkaan. Simon Elo on mielestäni mies paikallaan ja ansaitsee, ymmärtääkseni, yhdistyksen jäsenistön vankan tuen.

Mitä mieltä olet PerusSnuorten tuesta suhteessa muihin (viittaan tietenkin ns. vanhoihin puolueisiin) nuorisojärjestöjen tukiin (valtio)?

Käyttäjän heikkisairanen kuva
Heikki Sairanen

On ihan totta, että Vihreillä ja perussuomalaisilla on yhtämäkohtiakin politiikassa. Varmaan kummankin puolueen nuori-ikä on tehnyt helpommaksi meille kummallekin puolueelle nähdä korruptiota siellä, missä muut näkevät vain normaalimeininkiä.

Ollaan tietenkin monista asioista tosi erimieltä ja viime vaalien pääasiallisista keskusteluteemoista yhtämäkohtia oli ehkä vielä vähän vähemmän kuin keskimäärin edes.

Tässä poliittisten nuorisojärjestöjen rahoituksessahan ViNO ja perussuomalaiset nuoret ovat jo tehneet yhteistyötä: http://vino.fi/kannanotot-ja-tiedotteet/552-avoin-...

Musta on ihan selvä, että perussuomalaiset nuoret saa liian vähän rahaa samoin kuin ViNO ja syynä on järjestelmä, joka aika selvästi tukee vanhoja toimijoita.

Helena Kamula

Viimeinen kappaleesi on vastaus, siihen, miksi Arhinmäki ei tätäkään vääristymää halua korjata!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että poliittisten nuorisojärjestöjen jäsenmääriä olisi liioiteltu.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012051115560413_u...

Tänään HS kertoi OKM:n vaativan eri nuorisojärjestöjen jäsenmäärästä selvityksen 16.05. mennessä. OKM:n nuorisojärjestöjen arviointi- ja avustustoimikunnan pääsihteeri Laura Tuomisen mukaan järjestöjen avustushakemuksiin on toistaiseksi luotettu.

Tuomisen mukaan merkittävä kriteeri avustusten osalta on myös se, kuinka moni toimintaan on osallistunut. Tämäkin perustuu järjestöjen itsensä antamiin toimintakertomuksiin. Luottamukseen. Toisaalta valvontakin voi olla vaikeaa.

http://yle.fi/uutiset/ministerio_ei_saa_piraattinu......

Näin kasvatetaan nuorisopolitiikoista aikuisia ja maan tapa jatkuu, koska valvontaa ei ole. Mielestäni valtionapu antaa myös oikeuden tarkistaa sen perusteena olevat tiedot! Valtionavun jakoperusteet haisevat!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä asiaan uusinta tietoa

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2012/05/1...

Eli ilmeisesti avustusten antaja ei saa vaatia esille luotettavia tietoja avustustensa perusteista? Ja näin kasvatetaan nuorisopolitiikkoja myöhemmin tulevaan vastuuseen?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Selkein ratkaisu olisi lopettaa julkinen rahoitus puolueiden nuorisojärjöistelle. Puolueet voivat jakaa nuorilleen rahaa saamastaan puoluetuesta, mikä sekin on suurudeltaan aivan liian avokätistä äänestäjän näkökulmasta:)
Nimim. "Ei puolueisiin kuuluva"

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin silloin puolueiden saama tuki kokonaisuudessaan perustuisi parlamentarismiin!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yllätys, yllätys! Tälläkin palstalla useitakin poliittisten nuorisojärjestöjen edustajia kirjoittamassa. Mutta kas kummaa, tähän asiaan eivät ota mitään kantaa?

Käyttäjän heikkisairanen kuva
Heikki Sairanen

Tässäpä hyvä uutinen. Toivotaan, että Kokoomus on tiukkana tässä asiassa ja uudet säännöt saadaan mahdollisimman äkkiä peliin.

Aiemmin SDP ja vasemmistoliitto ovat hallituspuolueista olleet nihkeimmät asian suhteen, joten sinällään mitään suunnanmuutosta tässä ei vielä ole tapahtunut.

Käyttäjän miralaakso kuva
mira laakso

Hmm, 150.000 euron ylijäämä Kokoomuksen nuorisolla, kas kummaa? Eivät tainneet ne rahat sitten kohdentuakaan niihin toimintoihin mitä Kokoomusnuoret höpöttivät hakemuksessaan vai oliko jäsenmääriä aivan liikaa, niin, että rahoista tuli vain ”pesämuna”?

Ilman demareiden ex-pj, joka tuli selvästi esiin kertomaan, että joka puolueessa on melkein puolet ilmaa jäsenmäärissä, niin tästä ei edes keskusteltaisi.

Demareille pisteet. Kokoomus nuorille tsoo tsoo kun valehtelivat hakemuksessaan.

Sen lisäksi Arhis tuli jo aamulla esiin tässä asiassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joka tapauksessa asiasta on puhuttava huomattavasti enemmän, koska nykyinen toimintatapa antaa mallin rakenteelliselle korruptiolle myös tulevaisuudessa!

Toimituksen poiminnat