Heikki Sairanen

Tampereen perussuomalaiset leikkaisivat siivet kasvuyrityksiltä

Lasse Kaleva linkkitti Ratikka Tampereelle Facebook-ryhmään Tampereen Perussuomalaisten kunnallisvaaliohjelman Perustamperelainen Tampere. Ohjelman löytäminen muuten on ollut haasteellista, mutta ilmeisesti tämä on nyt tosi teos kuitenkin.

Ohjelmassa kuten perussuomalaisten on myös paljon hyvää ja vihreästäkin näkökulmasta ymmärrettävää. Esimerkiksi näin toisen nuoren puolueen perspektiviistä on helppo yhtyä moniin perussuomalaisten vaatimuksiin korruption kitkemisestä. Perussuomalaiset olisi varmaan helppo puhua mukaan avoimuutta konkreettisesti lisääviin aloitteisiimme ainakin tämän ohjelman perusteella.

Kuitenkin minun on sanottava, että olen yllättynyt siitä, miten jyrkän kannan Tampereen perussuomalaiset ottavat kaikkeen kansainvälisyyteen liittyvään: "Karsittavaa löytyy myös kansainvälisyyteen liittyvistä menoista, joita perustellaan kaupunkilaisille koituvilla taloudellisilla hyödyillä. Heikko talouskehitys osoittaa, että jo jonkin aikaa toteutetun kansainvälisyyden taustamotiivit ovat ideologisia. Globalisaatio- ja  liittovaltiokehitykseen sitoutuneet puolueet velvoittavat ajamaan kansainvälisyyttä myös kuntatasolla."

Ohjelman linjat kaikkeen kansainväliseen ovat negativiisia. Ohjelmassa esimerkiksi linjataan seuraavat asiat:

  • Pakolaiskiintiön supistaminen
  • Vastustetaan kansainvälisen koulun investointeja
  • Kansainvälisyys ei kuulu kunnan perustehtäviin
  • Monikulttuurisuustavoitteista luopuminen
  • Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen lakkauttaminen
  • Ulkomaalaisille opiskelijoille tulee määritellä koulumaksu

Perussuomalaisilla ja sitä kautta meillä Suomen politiikasta kiinnostuneilla on tässä suurehko ongelma, jota mielestäni ei varsinaisesti ole ollut näkyvissä aiemmissa perussuomalaisten linjoissa.

Ymmärrän kyllä, että sosiaaliperusteinen maahanmuutto voi jakaa ihmisten mielipiteitä. Omasta mielestäni on meidän velvollisuus auttaa hädässä olevia. Perussuomalaisten kauheksuvat sitä, että meillä on Tampere ottaa vastaan 70 ihmistä vuosittain. 0,033 prosenttia Tampereen asukasluvusta ei minulle ole liian suuri kiintiö. Ymmärrän, että kyseessä on kuitenkin selvä arvovalinta, josta älykkäät ihmiset voivat olla eri mieltä. Kaikki eivät koe, että meillä on velvoitteita muita kohtaan. Minusta on ja uskon, että tämä on varsin pieni panostus.

Toinen ongelma linjauksissa on perussuomalaisten muuallakin harjoittama strategia pysäyttää maahanmuutto kunnista käsin. Jos ajattelee, että maahanmuutto on paha asia ja pysäytettävä, koen, että kunnat ovat liian myöhäinen tapa puuttua ongelmaan. Kunnissa pitäisi huolehtia siitä, että tänne tulleista saadaan hyviä kuntalaisia. Kunnat eivät voi valita kuntalaisiaan. Kotoutuminen vaatii paljon toimia ja niitä olisi kiva kuulla myös perussuomalaisilta. Kotoutumiseen liittyviä projekteja voi ja pitää kritisoida enkä ihmettele, että monikulttuurisuustoiminta voi joskus kaukaa katsottuna näyttää perinneinstrumenttien takomiselta. Tarvittaisiin kuitenkin ideoita eikä vaan kaiken toiminnan lakkauttamista. Maahanmuuttajat eivät Tampereelta lähde vaalikaudessa, vaikka kuinka yritettäisi.

Vähän samaa kategoriaan liittyvänä ongelmana ovat osa ohjelman vaatimuksista, joita ei todellakaan voi valtuustossa toteuttaa. Koulumaksu ei ole Tampereella päätettävä asia. Ongelma vaivaa myös perussuomalaisten valtakunnallista kunnallisvaaliohjelmaa, jonka ratkaisut kuntien ongelmiin pääasiassa keskittyvät eduskunnasta tehtäviin toimiin.


Mutta yllättävin asia koko ohjelmassa on, että se suhtautuu negatiivisesti kansainvälisyyteen kokonaisuudessaan. Ohjelma näkee kansainvälisyyden pahana ilmiönä, jota vastaan pitää taistella mm. kansainvälisen koulun investoinneissa ja ottamalla ulkomaalaisille opiskelijoille käyttöön koulumaksun. Ohjelman kirjoittajilta on tainnut unohtua se, miten valtavasti meilläkin Tampereella on kansainvälisille markkinoille tähtääviä yrityksiä. Näiden yritysten elämän ja kuoleman kysymys on, saavatko ne rahaa, työntekijöitä ja markkinaosuuksia globaaleilta markkinoilta. Kansainvälisyys on nykyaikaisen kasvuyrityksen elinehto eikä mikään sosiaaliprojekti.

Perussuomalaisten linjoilla Tampere vetäytyisi kilpeensä ja toivoisi, että paha kansainvälisyys menisi pois. Ei se mene. Sen kanssa pitää elää. Kansainvälisyys vaatii kansainvälisyyden osaajia ja niitä pitää Tampereellakin kouluttaa. Miten vakuutetaan kansainväliset rahoittajat siitä, että rahat kannattaa antaa Tampereelle, jos ei yhtään ymmärrä kansainvälisiä ilmiötä? Yritykset vaativat myös osaavaa työvoimaa. Sitä saadaan myös niistä ulkomaalaisista opiskelijoista, jotka parhaassa työiässä tulevat tänne opiskelemaan ja etsivät työpaikan.

Suuri osa maahanmuutosta ja kansainvälisyydestä on ihan meidän oman etumme motivoimaa eikä hyväntekeväisyyttä. Ymmärrän, että ihmisillä voi olla eri mielipiteet hyväntekeväisyyttä kohtaan. En kuitenkaan ymmärrä sitä, että halutaan ampua itseämme jalkaan. Tampere tarvitsee kansainvälisyyttä jatkossa.

Timo Soini toisteli ennen eduskuntavaaleja, että tänne saa tulla töihin. Näyttää siltä, että Tampereelle ei perussuomalaisten mielestä ole ulkomaalaisilla ihmisillä asiaa, vaikka toisi rahaa ja osaamista.

Kuvalähde: American Airlines Approach by lrargerich, CC BY 2.0

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Sairanen kirjoittaa:

"Kuitenkin minun on sanottava, että olen yllättynyt siitä..."

"... mielestäni ei varsinaisesti ole ollut näkyvissä aiemmissa perussuomalaisten linjoissa."

Ei millään pahalla, Sairanen, mutta tuota, et ole pahemmin tainnut seurata poliittista keskustelua tässä maassa viimeisen neljän vuoden aikana?

Käyttäjän heikkisairanen kuva
Heikki Sairanen

Periaatteessa tällaiset linjat eivät ole juuri eksyneet puolueen linjojen puolelle. Useimmiten kritiikki on ollut nimenomaan humanitäärisen maahanmuuton vastustamisessa ja "monikulttuurisuuden" vastustamisessa. "Kansainvälisyys" on musta uusi kohde.

Joka tapauksessa olisi hyvä keskustella asiatasolla eikä lyömällä leimaa kaikkiin perussuomalaisiin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Se vitsi on nimenomaan siinä, että käytännön tasolla Perussuomalaisten valtuutettujen "monikulttuurisuuden" vastustaminen on ollut hyvin usein nimenomaan esimerkiksi kielikoulutuksesta leikkaamista tai tosiaan vaikkapa kansainväliseen kouluun tehtävien investointien vastustamista.

Ei tässä mitään uutta ole.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Puolueet halutaan yleisesti nähdä lähinnä keulakuvansa kaltaisena, yhdenmukaisena möykkynä. Silti jokaisen puolueen sisällä saattaa olla suurempia näkemyseroja kuin puolueiden kesken.

En itse osaa tulkita Persujen olevan kansainvälistymisvastaisia, vaan he ovat erityisen kriittisiä ehdoista, millä sitä tehdään, kuten mielestäni pitääkin. Kyllähän kuntapäättäjät ovat tehneet vuosien varrella varsin näyttäviä visiittejä tutustumiskohteisiin, mistä palataan ankaran hypen kourissa ja saatetaan päättää miljoonainvestoinnista, joka ei suomalaiseen kulttuuriin ensinkään sovellu. Tämä on sitä kallista osastoa, jota pitääkin karsia. Kunta on kuntalaisen peruspalveluja varten, eikä mikään avoin shekki tehdä Tamperetta tutuksi Kuubassa (noin esimerkiksi).

Monikulttuurisuuden kustannuksista puhutaa nyt siksi, että ne tulevat olemaan jäätävän suuret. Ensinnäkin Suomesta on muuttanut ja myyty ulkomaiseen omistukseen niin valtavat omaisuuserät, että se on kuihduttamassa yksityisen sektorin työpaikat. Niitä on ainoastaan sillä ehdolla, että luopuu suomalaisesta asumisväljyydestä ja mukavuuksista lähes kokonaan. Hetkellisiä piikkejä tulee toimialoittain, mutta nekin painottuvat Rovion kaltaisiin valopilkkuihin, joiden ennuste on komea mutta lyhyt.

Maahanmuutto on tuonut opiskelijoiden ja pitkäaikaistyöttömien ohelle vaatimattomiin oloihin tottuneita perheitä ja sukuja, jotka pääsevät alkuun reilulla subventiolla ja yhteisillä ponnistuksilla, eläen hyvin säästäväisesti. Tämä pakottaa kaikki säästämään ja yhtäkkiä liikkeellä ei olekaan lainkaan tuoretta rahaa liikenteessä, eli yritysten kysyntä lopahtaa.

Hyvin suuri osa peruspalveluja tuottavista toimialoista on jo tuplasti subventoituja, eli yritykset saavat investointi- ja työllistämistukia ja työntekijät aivan kaikkia mahdollisia ja mahdottomia tukia. Siitä huolimatta he eivät kykene ostamaan itse näitä palveluita, joten on karsittava ja säästettävä loputtomiin.

Ostovoiman loppuminen on siis se keskeinen haaste, joka Kreikassa ja Espanjassa on tehnyt jo pahoja yhteiskunnallisia tuhoja. Älkäämme olko huolissamme; mitään oikeasti toimivaa toimenpidettä ei ole aloitettu ilmiön rantautumisen estämiseksi. Sitä saa mitä tilaa. Puolueesta riippumatta.

Antti Joensuu

Oli kyllä tylsä ja tosi kaukana-todellisesta-maailmasta oleva kirjoitus. Jos tässä on Tamperelaiste vihreiden tyypillinen edustaja, niin sanoisimpa että mitähän jos muuttaisit johonkin toiseen maahan pariksi vuodeksi oppimaan sitä miten maailma pyörii, eikä mihinkään turistikohteisiin vaan paikallisten kanssa asumaan.

Listailit innokkaasi joitain ongelmia;
"Ohjelman linjat kaikkeen kansainväliseen ovat negativiisia. Ohjelmassa esimerkiksi linjataan seuraavat asiat:

- Pakolaiskiintiön supistaminen"
(mihin kunta tarvitsee pakolaisia, kunta tarvitsee töitä tekeviä ihmisiä)
"- Vastustetaan kansainvälisen koulun investointeja"
(miten tuo liittyy kunnan toimintaan?)
"- Kansainvälisyys ei kuulu kunnan perustehtäviin"
(ei kuulu ei...perustehtäviin kuuluu kai se että pidetään huoli kuntalaisista)
"- Monikulttuurisuustavoitteista luopuminen"
(hyvä; tuosta kun ei ole mitään hyötyä kunnalle, päin vastoin. Tutustu esim. ruottiin, saksaan ja ranskaan missä tuo on pidemmällä kuin Suomessa)
"- Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen lakkauttaminen"
(eikös siellä ollutkaan kaikkinainen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten lakkauttaminen. Hyi teitä PS kun tuon unohditte.)
"- Ulkomaalaisille opiskelijoille tulee määritellä koulumaksu"
(tästähän on olemassa jopa tutkittua tietoa, jonka mukaan tuliat ovat silloin motivoidumpia sekä omaavat tarvittavat tiedot opiskelua varten)

Minä en valitettavasti näe näissä sinun "ongelmissasi" muuta kuin hyvää.

Lauri Korhonen

Tampereen Vihreätko toivovat kaupunkiin lisää heikosti palkattua lähes ilmaista työvoimaa?

Onko Tampereella mielestänne liian vähän työttömiä kantasuomalaisia?

Santeri Halmetoja

Kansainvälisyys ei kuulu kunnalle laissa määrättyihin perustehtäviin. Jos kunnalla on tiukkaa, sen on saatava ensiksi perustehtävänsä kuntoon.

Maailmassa on miljardeja köyhyydessä eläviä ihmisiä. Mihin sinä Sairanen haluat vetää rajan, kuinka monta pitää ottaa Eurooppaan sosiaalituen avustettavaksi? Ette varmaan ota huomioon sitäkään, että "humanitaariseen maahanmuuttoon" menevällä menoerällä saataisiin huomattavasti enemmän aikaan useammalle ihmiselle lähtömaissa.

Käyttäjän heikkisairanen kuva
Heikki Sairanen

En tiedä, mihin täsmälleen haluan vetää rajan. On myös ihan selvää, että pääasiassa pitää vaikuttaa kansainvälisesti. Tämän vuoksi kannatan suurempaa määrää kehitysyhteistyötä. Samalla on joitakin ihmisryhmiä, joita näin ei voida auttaa ja minusta on väärin sulkea ovet heille.

Ymmärrän kuitenkin, että tästä voi olla eri mieltä ja tuon sen esiin kirjoituksessani. En vaan millään ymmärrä, miksi kaikkea kansainvälistymistä pitää dissata.

Käyttäjän kaleva kuva
Lassi Kaleva

Koska nyt nimeni jostakin syystä mainittiin tämän bloggauksen yhteydessä, niin todettakoon tässä yhteydessä muutama seikka Perussuomalaisten suhteesta ulkomaalaiskysymykseen. Koska itse toimin Tampereella Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen sihteerinä, minulla melko hyvä tuntuma jäsentemme mielipiteisiin ja kantoihin ulkomaalaisteemaan liittyen. Haluan myös todeta, että paikallisyhdistyksemme on kokenut muodonmuutoksen siten, että mahdollisia rasistisia kannanottoja netissä viljelleet henkilöt on joko erotettu puolueesta tai heidän kunnallisvaaliehdokkuutensa on torpattu. Demokratiaan kuuluu kuitenkin olennaisena osana se, että asioista ollaan ja on saatava olla eri mieltä ilman, että joutuu itse pelkäämään vainotuksi tulemista, mutta asioista on myös voitava puhua sivistyneesti ja asiallisesti niiden oikeilla nimillä.

Koska tosiaan Perussuomalaisten suhteesta ulkomaalaiskysymykseen on ollut julkisuudessa suurta epätietoisuutta, todettakoon tässä vielä kerran, että Perussuomalaisten kannalta maahanmuutto on kaikin puolin toimivaa ja tervetullutta silloin, kun se pohjautuu periaatteeseen ”maassa maan tavalla”. Inhimilliset näkökulmat on tietysti otettava huomioon, mutta pääsääntönä tulisi pitää sitä, että tänne muuttavan on oltava itse vastuussa omasta ja perheensä elannosta.

Toimituksen poiminnat