Heikki Sairanen

Talvivaara sotkee vedet, Häkämies pakenee palkkiovirkaan?

Helsingin Sanomat kertoo, että elinkeinoministeri Jyri Häkämies on nousemassa Elinkeinoelämän keskusliiton uudeksi toimitusjohtajaksi. Samaan aikaan me muut kauhistelemme Talvivaarassa menossa olevaa jättimäisintä ympäristövahinkoa aikoihin. Ehkä uusi palkkiovirka on syynä Häkämiehen hiljaisuuteen Talvivaaran suhteen? ELY-keskusten johtamisenhan pitäisi olla Häkämiehen nykyistä toimintakenttää.On täysin väärin, että ministeri voi hypätä etujärjestöön välittömästi niin halutessaan ja välissä ei tarvitse ottaa edes pientä hengähdystaukoa. Eturjärjestöjen johtopaikat ovat himoittuja paikkoja ja niistä myös maksetaan hyvin. Rosvomainen firma ei voi antaa poliitikolle nykyään enää rahaa palkkiona firman etujen mukaisesta politiikasta, mutta paikka firman johdossa tai etujärjestöstä on ihan sallittu. Kunhan raha ei liiku, kyseessä ei ole mitenkään rikollinen toiminta, vaikka aivan samanlaiset kysymykset heräävät.Vastikkeellisuusepäilyksien lisäksi ongelmatonta ei ole sekään, minkälaista tietoa ministerin mukana liikkuu etujärjestölle. Onko kaikki tieto sellaista, että sen saisivat myös muut toimijat vai onko mukana myös erilaista luottamuksellista tietoa, jota ministeriöön väistämättä kertyy?Avoimessa ja korruptiosta vapaassa maassa ministerin vaihdos etujärjestön johtopaikalle olisi mahdoton. Avoimessa ja korruptiosta vapaassa puolueissa on tällaista toimintaa vastaan säännöt. Suomi ja Kokoomus päätyvät aika kummalliseen joukkoon.Jos jätetään kokonaan huomioitta se, mitä tämä kertoo eri toimijoista, on se nyt ihme, että keskeisessä paikassa olevalta ministeriltä löytyy aikaa ja energiaa oman uran luomiseen, kun pitäisi keskittyä siihen, miten suuri ympäristökriisi ja sen aiheuttanut hallintohimmeli saadaan korjattua.Jos minä olisi Häkämies, olisin sulkemassa Talvivaaraa ympäristöministerin kanssa kaikin mahdollisin keinoin ja jättäisin omat urasuunnitelmat vähän paremmalle päivälle. Jos olisin Kokoomus-päättäjä, olisin rustaamassa seuraaville ministereille selviä sääntöjä karenssista ministeriuran jälkeisten työpaikkojen suhteen. Ja jos olisin suomalainen lainsäätäjä, tekisin muutoksia lakeihin, ettei näin ilmeinen ja avoin korruptio onnistuisi jatkossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Veikko Vitikainen

Kokoomus ja vihreät istuu samassa hallituksessa. Ympäristötuhot jatkuvat Talvivaarassa entiseen malliin. Yhteistyökyvytön hallitus rakentelee palomuureja itesnsä ympärille välttääkseen vastuunkannon tuossa katastrofissa. Hallituksessa jatkuu jo tunnetuksi tullut aisan yli potkiminen, eli hallitusta ei johda kukaan. Talvivaaran ympäristökatastrofi on jatkunut jo vuosia. Lähiympäristön asukkaiden vastarintaa ei ole kuunnellut kukaan, kaikkein vähiten vihreä puolue.
Vastuunkantajia tässä katastrofissa etsitään vielä pitkään, ja sillä aikaa
Talvivaaran vaipat vuotaa tuhansia tonneja vaarallisia jätteitä luontoon.
Hallituksen taholta tuskin korjausta tilanteeseen on tulossa.

Touko Apajalahti

Niinistö on kyllä toiminut niin paljon kuin toimivaltansa puitteissa voi. Oikeusvaltiossa mennään oikeusvaltion pelisäännöin - valta tässä asiassa on pitkälti ELY-keskuksella. Mutta jotain sentään voidaan aina yrittää, kuten lisätä painetta puuttua asiaan http://www.vino.fi/talvivaara/ ja asettaa ulkopuolinen selvitysryhmä selvittämään, toimiiko viranomainen niin kuin pitää http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=4236...

Väittäisin, että esimerkiksi kokoomus, keskusta ja demarit ovat kaikki olleet paljon hiljempaa talvivaarasta kuin vihreät. Ja kuunnelleet paljon vähemmän asukkaita ja paljon enemmän kaivosfirmaa. Häkämiehen ministeriö hallinnoi kaivosalaa.

Käyttäjän heikkisairanen kuva
Heikki Sairanen

Talvivaara on niitä vanhoja syntejä, joita tämä hallitus joutuu kantamaan. Ei se ole kivaa, mutta kai ne on pakko kantaa.

Harmillista on myös se, ettei meillä ole oikein keinoa ohittaa paikallisia viranomaisia, kun on haluttu välttää kohtuutonta ja poliitista valtaa. Tarkoitus tällä on ollut ihan hyvä: haluttu varmistaa, ettei kukaan poliittinen johtajakaan voi pakottaa virkamiehiä katsomaan sormien välistä jotain firmaa. Nyt on vaan jotenkin päätynyt aivan ilmeisen mitättömät(ja ehkä puolueelliset) virkamiehet tekemään ehkä tärkeintä valvontatehtävää.

Toivottavasti hallituksesta löytyy paukkuja pyöräyttää vaikka jotain erityistä lainsäädäntöä, että saadaan tämä ongelma korjattua ja jatkossa ehkäistyä.

Kokoomuksen kohdalla tarvitaan ulkoista painostusta. Vihreät tekee tässä sen mitä voivat.

Mika Virtanen

"Kokoomuksen kohdalla tarvitaan ulkoista painostusta. Vihreät tekee tässä sen mitä voivat."

Eli eivät mitään.

Kyllä ne suomut sinunkin silmistäsi vielä jonain päivänä pois karisee ja huomaat, että meidän demokratia perustuu lumedemokratiaan. Erilaiset liivijengiläiset muka kilpailevat äänistä keskenään, mutta sama ketkä pääsevät hallitukseen, niin sama politiikka jatkuu.

Kyse on teatterista, ainoa todellinen vaihtoehto lienee Perussuomalaiset, muut ovat keskenään kimpassa. Yksipuoluejärjestelmä naamioituna erilaisiin osastoihin. Vihreä Puisto-osasto, Punainen Sossuosasto, Bättrefolk-osasto, Porvariosasto jne.

Tähän johtopäätökseen olen tullut siitä, että kaikki muut puolueet ovat Perussuomalaisia vastaan. Oppositioksi kutsutaan vain sitä roolia, jonka kansanedustajat itselleen ottavat. Heidän tulee näennäisesti vastustaa hankkeitta, voimatta kuitenkaan oikeasti puuttua päätöksentekoon.

"Vapaat ja riippumattomat" tiedotusvälineetkin tuntuvat olevan oudon koordinoituja ja toimivat globaalisti harmoniassa keskenään.

Käyttäjän heikkisairanen kuva
Heikki Sairanen Vastaus kommenttiin #11

Massiivinen salaliitto on yleisesti ottaen huono tapa hahmottaa maailmaa. Aika vikkelään kun oppii tuntemaan "vaikutusvaltaisia" ihmisiä, alkaa uskoa vahvempaan teoriaan: melkoista sähläämistä tämä elämä on kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Heli Hämäläinen

Se on sitä vastuunkantoa sikspäkkihallituksessa. Eli kukaan ei vastaa mistään. Kohta vielä isompi talouskrokotiili tulee Euroopasta ja sitten Vihreät taas ihmettelevät.

Santeri Halmetoja

Ruotsissa ministeri olisi jo eronnut vastuualueella. Ja se olisi ollut Nininistö, ei Häkämies.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Häkämies saa mennä. Tulee tilalle eduskuntaan reipas nainen, Anu Urpalainen Imatralta.

Jukka Mäkinen

Jos Niinistössä olisi tippaakaan munaa, niin sehän olisi marssinut Kataisen luo ja sanonut että nyt pysähtyy Talvivaara tai tämä hallitus kaatuu tähän. Mutta koskapas vihreissä munaa on löytynyt, paitsi ornitologien kokoelmista.

Toimituksen poiminnat