Heikki Sairanen

Ympäristöpolitiikka on yhtä talvivaaraa

  • Kuvaaja Erkki Perälä, CC BY-SA 2.0
    Kuvaaja Erkki Perälä, CC BY-SA 2.0

Talvivaarassa nähdään, mitä tapahtuu, kun ympäristöarvot unohdetaan. Pian on minunkin lapsuuteni järvistä ja mökkimaisemista jäljellä vain muisto. Samalla Kainuun muut elinkeinot kärisivät ja omaisuuden arvot laskevat. Lopulta voi hyvällä syyllä kysyä, saatiinko ympäristö raiskaamalla edes niin paljoa työpaikkoja kuin menetettiin.

Toivottavasti Talvivaara herättää populistimme miettimään, mitä ympäristön suojelulla todella voitetaan. Ympäristönsuojelu mielletään liian usein vain ikäväksi esteeksi ripeän toiminnan edellä. Ympäristösuojelu on kuitenkin takuu siitä, että ripeä toiminta onnistuu jatkossakin.

 

Suomi ennen ympäristöliikettä oli yhtä talvivaaraa

Muistikuvat paranevat vuosien kuluessa ja huonot puolet menneestä unohtuvat. Suuri joukko suomalaisista haluaisi siirtää maamme takaisin kultaiselle 80-luvulle tai jopa kauemmas. Herkästi tässä kultaisen ajan maalailussa unohtuu, miten huonosti suomalaiset hoitivat ympäristöasioita vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten. Järvet haisivat ja tehtaat tupruttelivat myrkyt ilmaan.

Sitten tuli ympäristöliike ja voimakas painostus kansan ja poliitikkojen puolelta. Lopulta teollisuus joutui etsimään keinoja vähentää ympäristökuormitustaan. Ja asiat paranivat merkittävästi ja paljon halvemmalla kuin kukaan olisi luullut.

Markkinat eivät asiaa korjanneet vaan siihen tarvittiin tiukat säädökset. Näistä tietenkin sitten kumpusi suuria voittoja yrityksille, jotka muiden seurailun sijaan kulkivatkin eturivissä esimerkiksi suljetun kierron kehittämisessä. Meidän paperiteollisuudestamme ei olisi nykyisin varmaan tehdastakaan jäljellä ilman näitä innovaatioita.

Suomi on tullut niin pitkälle, että Talvivaara sentään erottuu muista ympäristörikoksista. Sekin on jo jotain, mutta varmasti nykyaikamme ympäristövirheitä kauhistellaan huomenna ja ainoa asia, mikä hirvittää tulevaisuuden ihmistä tuskin on Talvivaara.

Talvivaarat on helpompi nähdä kaukaa kuin läheltä

Talvivaaran ympäristösäätelyn olisi pitänyt tapahtua Kainuun ELY-keskuksessa. Siellä oli kuitenkin töissä paljon ihmisiä, joilla periaatteessa piti olla osaamista hallita jopa tämänkaltainen uudenlainen kaivos. 

Pienessä paikassa kaikki ovat enemmän tai vähemmän samassa veneessä. Talvivaara toi töitä myös ELY-keskukselle. Joskus jopa ihan oikeasti konsultointitöitä. Täytyy olla aika rohkea ja ehkä jopa hieman epäsosiaalinen persoona, että tällaisissa olosuhteissa uskaltaisi olla tiukka ja vaatia tarkempaakin tarkempaa ympäristönsuojelua. Tavallinen ihminen nöyrtyy ja toivoo parasta. Näin taisi käydä Kainuun ELY-keskuksessa.

Samaa voi sanoa myös Talvivaaran pystyttäneistä valtiontason johtajista. Ministerien lähipiirillä oli jopa taloudellisia omistuksia uudessa kaivoksessa. Tällaisessa ilmapiirissä ei varmasti kysellä niin tarkasti asioiden perään kuin pitäisi.

Kun Talvivaaran tilanne on muuttunut yleisesti tunnustetuksi katastrofiksi ja ympäristöministeriökin on ympäristöä kunnioittavissa käsissä, näkyy kuinka vaikea valtakunnantasolta on tehdä juuri mitään kriisin auttamiseksi, kun valvonnan pitäisi olla paikallisilla.  Järjestelmä näyttää suunnitelun olettaen, että paikallisesti toimiva riippumaton virkamies toimii yleisen edun mukaan paremmin kuin valtakunnan tason toimija.

Näyttää kuitenkin siltä, että itsenäinen paikallinen työskentely ei vastaa todellisuutta. Piirit ovat Kainuussa pienemmät kuin koko Suomessa ja se tarkoittaa, että tiukka valvonta toiminta onnistuisi paremmin valtakunnallisesti.

Talvivaarat onkin helpompi nähdä kaukaa kuin läheltä. EU on monet kerrat paimentanut Suomen ja muut jäsenmaat tekemään ympäristön eteen enemmän kuin maat itse edes haluaisivat. Samoin valtakunnan tason sääntely on varmasti estänyt monta pienempää ja isompaa talvivaaraa ympäri Suomea. 

Sääntelymekanismeja suunniteltaessa pitäisi valvonta viedä niin korkealle, etteivät pienet piirit estäisi aitoa yleisen edun ajamista. Tässä on hyvä syy puolustaa Euroopan unionia kaikkine puutteineen. Saamme paljon parempaa valvontaa, kun samat piirit eivät valvo ja tee.

Muidenkin talvivaarojen pitäisi tyrmistyttää

Joku kirjoitti, että meidän pitäisi päivittäin kauhistella ilmastonmuutosta yhtä paljon kuin olemme kauhistelleet Talvivaaraa muutaman päivän ajan. Talvivaara tyrmistyttää, koska siihen liittyy kaikkea hirveää ja epäoikeudenmukaista. Yhteisen omaisuuden tuhoamista, epämääräistä sääntelijöiden ja säädeltävien sekoittumista, hyvä veli -verkostoja, vitkuttelua ja talouden asettamista ympäristön edelle. 

Kaikki nämä ovat kuitenkin läsnä päivittäin ilmaston lämpenemiseen liittyvässä keskustelussa. Päästämme jatkuvasti päästöjä ohueen ilmakehäämme ja nuo päästöt lämmittävät ilmastoamme hitaasti mutta varmasti. Öljyn ja muun fossiilisen energian polttajat puolustelevat tekojaan kaikilla mahdollisilla keinoilla ja estävät yhteiset ponnistelut päästöjen vähentämiseksi. Maailma jatkuvasti asettaa talouskasvun ympäristön edelle, vaikka pitkällä aikavälillä onkin varmaa, että nykyisellä meiningillä yleisesti jäädään ilmastonmuutoksesta tappiolle.

Talvivaaran pitää tyrmistyttää ja innostaa toimintaan. Talvivaaran pitäisi myös avata silmät sille, että ympäristöliike on ollut pitkään oikealla asialla. Kun Talvivaara saadaan kuriin on meillä mahdollisuus saada paljon apua kaikkien maailman muiden talvivaarojen sulkemisessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Sampo Ali-Jaakkola

Talvivaarassa ei ole muuta vikaa, kuin perseelleen tehdyt suunnitelmat, joita ei olisi pitänyt hyväksyä ELY:n toimesta.
Maanrakennus ja suunnittelu & valvonta jos olisivat pelanneet ei olisi syntynyt näitä ongelmia. Kaatopaikatkin on muuten tehty vahvemmin kuin tuo altaanpohja.

Syyllisiä eivät ole nuo ihmiset jotka siellä ovat töissä, vaan valvova viranomainen.
Kaivostoiminta oikein toteutettuna toimii ja luo työtä.
Valvovat viranomaiset vastuuseen. Suunnittelijalta luvat pois.
Tuokin on vain jälkihuuhtelua, mutta antaa signaalin parempaan asioiden hoitoon.

Eero Mattila

"Ympäristöarvot unohdetaan"... ei niitä ole unohdettu. Talvivaaran ympäristöluvassa on laadittu 193 sivua selostusta lepakoista ja hämähäkeistä, mutta tässä se juuri nähdään, että nykyisillä ympäristöselvityksillä ei ole mitään virkaa.
- Ongelma on se etteivät ympäristöviranomaiset ymmärrä itse toimintaa. Kaivostoiminta, turvetuotanto, tienrakennus, maatalous ovat kaikki sijaiskärsijöitä. Tällaisia aikaa ja rahaa vieviä selvityksiä tehdään, mutta jos ei pystytä arvioimaan toiminnan riskejä ei selvityksillä ole merkitystä. Selvityksen tekijät ovat varmaan saaneet palkkaa työstään, mutta eivät kanna minkäänlaista vastuuta. Riskiarvioinnin tekijän pitäisi ymmärtää toimialaa ennen kuin pystyy arvioimaan ympäristölle aiheutuvat riskit. Talvivaaran tapauksessa lupa annettiin, vaikka todellisuudessa luvan myöntäjillä ei ollut mitään käsitystä kaivostoiminnan ympäristökuormasta. Toisaalta taas esim. turvetuotantoa vastustetaan, ja ympäristölupia viivytellään vaikka mittauksilla on selvästi osoitettu että humus tulee lähes kokonaan tuotantoalueiden ulkopuolella olevista metsäojista. Turvetuotantoa on 2 prosenttia Suomen suopinta-alasta.
Maataloudessa lantapatteria syytetään pohjaveden pilaajaksi, mutta kuten Talvivaarassa nähdään uraanipitoista vettä voi ihan vapaasti imeyttää maaperään ja minne se muualle päätyy kuin pohjaveteen?
- Ympäristönsuojelua ei voi ulkoistaa, mutta Suomen mallin mukaan se on mainio tapa luoda suojatyöpaikkoja tutkijoille ja tarkastajille, joilla ei ole mitään vastuuta toimissaan - oli suojelu sitten yli- tai alimitoitettua. Niin kauan kuin selvityksen tekijöille ei aseteta taloudellista vastuuta pysymme nykyisessä mielivaltaisessa tilanteeseessa, jossa selvityksiä tehdään tarkoitushakuisesti. Se ei ole ympäristön kannalta toivottavaa. Ja kyse ei todellakaan ole resursseista.
- Talvivaarassa on jo kuollut yksi ihminen ja paikallisilla asukkailla on oireita rikkivedystä. Uraanin ja muiden mineraalien siirtymistä ja kertymistä vesistöissä voi vain arvailla. Näitä asioita ympäristöluvassa olisi pitänyt pohtia ja ymmärtää, mutta kuten tiedetään todellinen riskikartoitus jäi lepakoiden ja liito-oravien jalkoihin..

Käyttäjän PerLundbck kuva
Per Lundbäck

Juu, ministerin sukulaiset ostivat runsaasti osakkeita, Talvivaaran kaivoksen, ja hetken päästä halitus myönsi luvan ottaa talteen - URANIA!

Arvatkaa nousiko osakkeiden hinta?

Olin suullisessa kokouksessa ympäristölupaviranomaisen ja asianomistajien ja viranomaisten joukossa. Puheevuorot kiersivät, kaikki sa puhua. ELY-keskuksen edustaja ei lausunut YTÄÄN SANAA MYRKKYPÄÄSTÖISTÄ! ITSE ASIASTA! Ainoastaan kehu luvanhakevien yrityksitten - Valvontaraportointia: raportit tulee ajoissa, vuosittain, olemme tyytyväisiä.. noin muistin takaa. Siis tämä oli ensi kertaa minulla oli mahdollisuus osallistua samassa palaverissa missä ei ollut ympäristökeskuksen edustaja puhumassa. Olen kokenut että ent.n ymp-k:n edustajat aina esittelivät asiaa päästöjen kurinpidosta, lupaehdoista, ja rajaarvoista. Mutta nyt - EI ENÄÄ!

Kuunelkaa hyvät ihmiset mitä Sirpa Pietikäinen esitti! Sirpa: Tsemppiä, pidän peukkoja!

Tapio Neva

"ELY-keskuksen edustaja ei lausunut YTÄÄN SANAA MYRKKYPÄÄSTÖISTÄ! ITSE ASIASTA!"

Koska myrkyistä olisi pitänyt puhua? Mistä myrkyistä?

T. O. N.

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Talvivaara asiassa alkaa nyt jo paljon aiemmin nähty farssi siitä, että syyttely alkaa puolin ja toisin, tällainen ympäristö katastrofi joka on aikaan saatu, niin syyllisiä ei löydy mistään voisin kuvitella että syylliseksi saadaan ne ihmiset jotka kaivosta on olleet rakentamasa.
Politrukki Häkämies päätti hypätä liikkuvasta junasta kun huomasi, että paska alkaa kaatumaan omaan niskaan, suorastaan kuvottavaa.
Kepulaiset entiset ministerit Lehtomäki Pekkarinen ovat suorastaan loukkaantuneita kun heidänkin nimensä pulpahtaa esiin Talvivaara sotkuissa, niistä kuvista joita näkee rakennusaikaisista ratkaisuista jätealtaan rakennustöissä, edustavat sellaista tietämättömyyttä jopa tyhmyyttä jota Talvivaaran rakennustöissä on tehty, Entinen elikeinoministeri Mauri Pekkarinen kehtaa väittää että jätevesiallas on rakennettu silloisen parhaan tietämyksen mukaan,tämä väite ei pidä alkuunkaan paikkaansa vaan on täyttä potaskaa, entinen ympäritöministeri Paula Lehtomäki on taas omalla sarallaan täysin kyvytön sanomaan yhtään mitään, kun hänen aikaan tavalliset ihmiset suorastaan pakotettiin investoimaan kotitalouksien jätevesi järjestelmiin kohtuuttomasti, mutta naapuri Talvivaara sai tehdä mitä halusi, politiikkojen ja korkeitten virkamiesten siunauksella, ympäristö asioissa politiikot ja viranomaiset on ihan höpö höpö ukkoja ja akkoja.
Politiikolta ja virkamiehiltä olisi syytä vaatia jonkinlaista taloudellista vastuuta, näin tökeröistä ratkaisuista joita siellä on tehty.
Tässä alkaa näyttämään tämä kokoomuksen harjoittama politiikka jossa hyväosaiset saa sotkea ympäristön siten että sotkuista ei joudu vastuuseen, vaan vastuun joutuu kantamaan paikalliset asukkaat ympäristön tuhoutumisen muodossa, ja omaisuuden arvon alenemisena, ei taida jätevedet saavuttaa kehä-kolmosen sisäpuolta, joten politiikot Argaadian mäellä voi painaa pään pensaaseen.?

Tapio Neva

Miksi omistajapolitiikkaminiteri Heidi Hautala ei tarjoa Talvivaaralle osakeoptiolainaa, vaan huutelee Ville Niinistön selän takaa:"Perä esille, Perä esille!".

Koska Hautala alkaa tehdä jotain muuta, hyödyllistä, kuin Gay Pridea Moscow:ssa yhdessä Alexander Stubbin kanssa.

Häkämies tekee "liikaset" hyppäämällä EK:oon. Mitä aikoo Jan Vapaavuori tehdä?

Missä oikeat ministerit ja päättäjät ovat silloin, kun heitä tarvittaisiin?

T. O. N.

Jouni Haimi

eninäkin mitä valtaa tuolla hautalalla oikeastaan on talvivaarassa kun valtion omistusosuus on alle kymmenen prosentia osakekannasta?

Mitä valtaa Häkämiehllä onn asiassa joka kuuluu toisen ministerin eli Ville Niinitön toimialaan?

Ja mitä tulee tuohon Ville Niinistön esiintymiseen tämän asian tiimoilta tulee niin lopulta hän laistaa kyllä vastuutaan kun syyttelee muita tuosta asiasta koska vastuu ympäristöasioista kuuluu yksiseliteisesti hänelle.

suurin syylinen tietysti on tuo kaivosyhtiö mutta voidaan samalla myös miettiä sitä mikä meni pieleen tuossa kaivoksen valvonnassa ihan sen perustamisesta lähtien.

Käyttäjän PerLundbck kuva
Per Lundbäck

Joo Tapio, alkukesällä 2010 Suom/ruots. entinen Rajajokikommissio käsitteli kahden Outokumpu yhtiöiden hakemusta laajentaa Tornion tehtaita. Kyseessä oli muun muuassa päästöstä noin 300 - 500 kg elohopeaa vuodessa, cyaniidiä, doixiiniä, lyjyä, typpioxiidiä, y m y m.

Kommissio käsitteli ainoastaan jätevesien päästöjä mereen.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

"Kun Talvivaara saadaan kuriin on meillä mahdollisuus saada paljon apua kaikkien maailman muiden talvivaarojen sulkemisessa."

Tässä tiivistyy se, miksi vihreiden politiikka liian usein ontuu. On kyse idealismista ei realismista. Esimerkiksi rikkidirektiivissä oltiin luonnon kannalta hyvällä asialla, MUTTA se olisi pitänyt ulottaa koskemaan koko maailmaa, ei pelkästään Itämerta. Kuljetuskustannukset eivät todellakaan vastaa luonnolle syntyviä haittavaikutuksia, jos kaikenmaailman jalostusarvoltaan alhaisia kikkareita kannattaa tuoda Kiinasta. Rikkipäästöjen sijaan direktiivillä kuitenkin leikattiin nyt oma oksa poikki.

Jos ainoa päämäärä on tässäkin sulkea Talvivaara, ollaan jälleen sahauspuuhissa. Odottaisin niin innolla, että vihreät, teini-iän ylitettyään siirtyisi idealismista realismiin ja alkaisi hyödyntää tätä ekologiaan ja luontoon liittyvää tietämystään _ratkaisuiden_ esittämiseen. Sulkeminen ei minusta kuulosta ratkaisukeskeiseltä.

Rikkidirektiivi Itämerelle ei kuulosta ratkaisulta. Ydinvoiman vastustaminen ilman todellisia vaihtoehtoja ei tunnu ratkaisulta. Turkistarhauksen kieltopyrkimys ei kuulosta ratkaisulta. Jos Suomessa aiotaan tehdä muutakin tulevaisuudessa kuin syödä mustikoita metsässä.

Se, olisiko Talvivaaran kaivosta pitänyt ryhtyä rakentamaan alkuunkaan, onkin jo kokonaan toinen kysymys. Tällä menolla niitä työpaikkoja ei Kainuuseen synny ainakaan turimista, ellei sitten tuhotusta luonnosta tehdä uutta suomalaista vetovoimatuotetta.

Juhani Piironen

Norjassa vastaavan laitoksen jätevedet lasketaan puhdistamattomana mereen.

Kertoo jotain jätteen vaarallisuudesta, tai Norjasta.

Joka tapauksessa viranomaiset eivät vaadi puhdistusta vastaavalle jätevedelle.

Suhteellisuudentaju on jo kokonaan unohtunut Talvivaaran tapauksessa.

Toimituksen poiminnat