Heikki Sairanen

Väijyvätkö Kokoomus ja SDP pimeässä opiskelijaa?

Keskustelu opintotuen uudistuksesta on lähtenyt uusille kierroksille. Tänään Ville Niinistö toisti päättäväiseen sävyyn, että Vihreiden linja opintotuen suhteen on tiukasti opiskelijan puolella. Samoin Vasemmistoliiton linjasta voi myös olla suhteellisen varma. Näin periaatteessa kaiken pitäisi siis olla hyvin, koska opintotuen uudistus on vasemmistoliiton ministerin vastuulla ja Vihreiden vahva tuki tarkoittaa, että hallitus joko tekee Vihreille ja Vasemmistoliitolle mieleisen päätöksen tai kaatuu.

 

Vähintäänkin erikoiseksi asia menee vasta ajatellessa, mitä hallituksen suuret puolueet - Kokoomus ja demarit puuhailevat ja tekisivät, jos muut eivät heitä estäisi. Sekä kokoomuksen että demarien linjana näyttää olevan pakkolaina ja melko satunnaiset tavat jakaa opintotukea eri määriä eri vuosina. Täsmällisiä malleja on paha esitellä, koska puolueet eivät näitä malleja suostu esittelemään julkisuudessa.

 

Demarien ja Kokoomuksen linjat ovat siis täysin pimennossa. Eikä linjoja esitelty ennen vaalejakaan. Toki opiskelijoiden asiaa kysyessä saatiin kivat vastaukset siitä, että opintotuki on ihan kiva järjestelmä ja toki sitä rahaa pitäisi saada vielä lisääkin. Nyt tarjotaan pakkolainaa ja kohtuutonta työtaakkaa.

 

On onni, että hallituksessa on tällä kertaa hyökkäyksen pysäyttäviä voimia. Ihmeellinen juttu on, miten Kokoomuksen ja Demarien nuorison etua katsovat edustajat voivat katsoa itseään peilistä aamuisin. Vuosi sitten on luvattu vaalikentillä opiskelijoille valoa ja rakkautta ja tänään tarjotaan ilkkua ja vitsaa.


Opiskelijan asia ei ole edes vain opiskelijan asia. Opiskelijat joutuvat herkästi töihin elantonsa turvaamiseksi ja silloin otetaan hyvä töiden aloituspaikka vaikkapa opinnot yläasteen lopussa lopettaneelta pois. Ne kaikki hampurilaisia kääntelevät opiskelijat vievät työt niiltä innoikkailta nuorilta, jotka vähän vähäisemmällä koulutuksella haluaisivat oikeisiin töihin. Ongelma on erityisen todellinen, koska opintorahan kanssa töitä voi ehkä tehdä vähän halvemmalla kuin ilman tukea.

 

Kokoomuksen ja Demarien taktiikka tuntuu suorastaan mahdottoman epäreilulta. Kokoomuksen ja demarien poliitikot näyttävät väijyvän pimeässä ja iskee sieltä silloin kun kukaan ei odota. Kärsijäksi joutuvat opiskelijat ja siinä ohessa kaikki muut nuoret. Ja kaikki vain siksi, että hallituksen pitää näyttä toimeliaalta, kun mitään todellisia muutoksia esimerkiksi kuntakentässä tai sosiaali- ja terveydenhuollossa ei saada aikaiseksi.

 

Jos olisi käynyt vähän huonompi säkä ja perussuomalaiset olisivat saaneet rivinsä suoriksi vaalien jälkeen, olisi meillä nyt hallitus, joka leikkaisi opiskelijoilta kuin viimeistä päivää. Nyt on onneksi hyvä opiskelijaturva taattu. Mitä tapahtuu ensi kerralla?

 

Herkästi voisi toivoa, että joku nuori muistaisi asian seuraavissa vaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Voi kuinka tällainen helmi jäi näkemättä aiemmin. Olen itse tehnyt samantapaisia huomioita kun olen varoittanut opiskelijoita Keskustapuolueesta. SDP ei toki ole enää kannatukseltaan "voimainsa tunnossa", joten voi olla, että sielläpäin tätä asiaa joudutaan sisäisesti puimaan paljon vakavammassa sävyssä kuin esim. Lipposen aikoina.

Toimituksen poiminnat